Лукас Еберле (“Шпигел”), Армен Назарян,
Таня Тонева (Преводи Карел)
СНИМКА: Николай Дойчинов за “Шпигел”

Днес ще ви споделя за един вълнуващ работен ангажимент на Преводи Карел от миналия месец – устен превод за интервю на немското издание “Шпигел” (DER SPIEGEL) с треньора на националния ни отбор по класическа борба Армен Назарян.

От “Шпигел” ни потърсиха към края на месец март с молба да осигурим устния превод за предстоящото им интервю с Армен Назарян в София. “Шпигел” подготвяха материал за борбата и известните имена в този спорт по повод на решението на Международния олимпийски комитет (МОК) от по-рано тази година да изключи борбата от програмата на Олимпийските игри през 2020 г.

Това решение предизвика възмущението на редица организации и представители на древния спорт от цял свят, подтиквайки бившия шампион по борба и председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов да върне златния си олимпийски медал на МОК в знак на протест.

В началото на март старши треньорът на националния ни отбор по класическа борба Армен Назарян започна гладна стачка в знак на протест срещу решението на МОК, обявявайки, че ще приема само течности (сокове) до началото на Европейското първенство на 22 март в Тбилиси, Грузия.

Армен Назарян се състезава за родната си Армения до 1996 г., когато печели златен медал на Олимпийските игри в Атланта. След това той започва да се състезава за България, печелейки втората си олимпийска титла през 2000 г. в Сидни. Армен Назарян печели три световни титли за България от 2002 до 2005 г., като освен трикратен световен шампион, той е и шесткратен европейски (1994, 1995, 1998, 1999, 2002, 2003) и двукратен олимпийски шампион (1996, 2000).

СНИМКА: Николай Дойчинов за "Шпигел"

СНИМКА: Николай Дойчинов за “Шпигел”

Интервюто на „Шпигел” с шампиона по борба Армен Назарян се състоя на 9 април в хотел “Бест Уестърн Премиер Тракия” в София. Устният превод по време на интервюто за мен бе вълнуваща и приятна задача, а към удовлетворението от добре свършената работа няма как да не добавя и удоволствието и честта да работим с медиа от ранга на “Шпигел”, както и уникалния шанс да се срещна на живо с един от нашите спортни шампиони, прославили България по света.

Статията на Лукас Еберле е публикувана в бр. 22 на “Шпигел” от 27 май 2013, а ето и кратък откъс от самото интервю, любезно предоставен ни от “Шпигел.”

Categories: Uncategorized

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *