lernstift-hand-writingВ Германия разработват специална писалка, която ще има за цел да открива правописни грешки и да предупреждава за тях чрез вибрация.

Идеята за създаването на високотехнологичната писалка хрумнала на съпругата на немския предприемач Фолк Волски, когато малкият им син се учел да пише и допускал грешки.

Писалката Lernstift все още е в процес на разработване и се очаква да бъде пусната на пазара евентуално това лято, като се предвиждат версии на много езици.

Предвижда се писалката да работи в два режима – калиграфически и ортографски. В калиграфически режим писалката ще „усеща”, ако дадена буква е написана погрешно или нечетливо, при което ще вибрира веднъж, за да предупреди пишещия. В ортографски режим писалката ще вибрира веднъж за правописна грешка и два пъти за граматическа грешка в изречението.

Писалката обаче има за цел само да предупреди потребителя, че е допуснал грешка – оттам нататък той сам трябва да открие каква точно е грешката и да си я коригира. Все пак това е обучаваща писалка, а не програма за проверка на правописа.

Писалката се разработва за деца и със сигурност би била от полза за учениците в процеса на усвояване и усъвършенстване на ръкописни умения. В технологично време като нашето обаче, когато все по-често посягаме към клавиатурата, отколкото към лист и химикал, без съмнение има и възрастни, които биха могли да се възползват от технологичното нововъведение, за да си припомнят някои основни правила на правописа.

Източници:
Grammar police: Vibrating pen warns of handwriting mistakes

Tech Meets Handwriting: Lernstift Pen Buzzes to Correct Your Spelling, Grammar and Penmanship

Lernstift

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *