Местният език, култура и традиции на Фиджи са застрашени повече от всякога, според директора на Центъра за изследвания на Университета на Фиджи, Йожи Улуикаувадра.

На официалното стартиране на университетската програма за получаване на Диплома по преподаване на фиджийски език в Савени Кемпъс в понеделник,
г-н Улуинакаувадра заяви, че местната фиджийска култура, език и традиции биват връхлитани от промени от безпрецедентен мащаб в момента.

Той сподели, че докато английският и индийските езици са успяли да изградят своите стабилни основи, включително огромни писмени архиви, покриващи много дълги периоди, местният език на Фиджи (от 2010 г. официално познат като iTaukei) не е имал този късмет и все още се развива.

Г-н Улуинакаувадра каза, че Програмата за получаване на диплома по преподаване на фиджийски език има за цел да помогне да се съхрани местният език и култура, а по възможност и културата и традициите.
Той насърчава участниците да обогатяват езика и културата чрез преподаване и говорене на фиджийски. Интерес към програмата са заявили повече от 20 участника, много от които училищни преподаватели.

Г-н Улуинакаувадра сподели още, че до няколко години се очаква програмата да започне да предлага и магистърска степен по преподаване на фиджийски език, както и докторска степен.

Фиджийският език е австронезийски език, говорен от около 350 000 души в островната държава като роден език (по-малко от половината население на Фиджи), а други 200 000 го говорят като втори език. Официален език на Фиджи заедно с английския и фиджийския хиндустани от 1997 г.

Източник: The Fiji Times ONLINE

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *