Изследователи на Microsoft са разработили софтуер, който може да превежда речта ни на чужд език – като заучава как звучи гласа ни, и след това го използва, за да говори на непознат за нас език, съобщи изданието Technology Review на Масачузетския технологичен институт.

Новоразработеният софтуер е с потенциал да революционизира сферата на комуникациите.

„ Ще имаме възможност да разработим приложения за доста сценарии” споделя Франк Сунг, който създава системата заедно с колегите си от Microsoft Research Asia, втората по големина изследователска лаборатория на софтуерния гигант, намираща се в Пекин.

Например, за пътуващи в чужбина хора, които не говорят никакви чужди езици, ще се разработи разпознаване на речта, последвано от превод и накрая от крайния текст, произнесен на целевия чужд език, и то със собствения им глас”, споделя Сунг.

Според Сунг, наред с премахване на езиковата бариера за пътуващите в чужбина, софтуерът може да бъде от помощ и на изучаващите чужди езици. Възможността да чуеш собствения си глас да произнася фрази/думи на чужд език може да е доста стимулиращо и окуражаващо в процеса на изучаване на чуждия език, а освен това и да направи по-лесно заучаването на конкретен акцент/произношение.

Технологията може да се използва и за подобряване на навигационни устройства, позволявайки дигитален глас да чете на английски текстове, написани на различни чужди езици.

На системата й е необходим около час, за да изучи добре гласа ви и да разработи модел, способен да чете текстове със собствения ви глас. След това, с помощта на софтуер за превръщане на текст в реч, този модел се конвертира в друг такъв, който може да чете текстове на друг език – отново със собствения ви глас.

Към момента, софтуерът може да конвертира 26 езика от един в друг – включително китайски (мандарин), английски, испански и италиански.

Източници:
Software Translates Your Voice into Another LanguageTechnology Review
New Microsoft software can translate voices into foreign languagesBGR

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *