Интервюто за работа: да бъдеш на “горещия стол” никога не е лесно, колкото и често през живота да ни се е случвало.
Интервюиращите стават все по-изобретателни във въпросите, които задават, поради което никога не вреди да научим още нещо полезно в тази насока.

В следващите няколко седмици ще ви представим по-интересното от един много изчерпателен материал по темата, който със сигурност ще ви бъде полезен, а и приятен за четене.

Ето и първите три въпроса и техните отговори:

Разкажете ми повече за себе си.
Това всъщност е повече молба, отколкото въпрос. Само няколко кратки думи, които обаче могат да ви поставят натясно както никой друг въпрос. Много хора изпускат контрол върху интервюто през най-критичните първи 5 минути. Сега не му е времето да се впускате в продължителни разкази или да се отнесете в съвсем различна посока. Отговорът ви трябва да е фокусиран и целенасочен. Споделете конкретни интереси или заложби, имащи връзка с въпросната позиция, за която кандидатствате. Представете си отговорът на този въпрос като рекламно съобщение, което трябва да продаде автобиографията ви. Дайте отговор, който включва информация за това къде сте отраснали, къде се учили, първият ви работен опит, допълнително образование и специално обучение, къде сте сега, и какво възнамерявате да правите занапред. Един от най-ефективните начини да се подготвите за този въпрос е да си разработите 60-секунден биографичен скеч, подчертаващ редица ваши интереси, умения и постижения. Съсредоточете отговора си върху вашите най-съществени интереси и умения. Вижте например следния отговор, с ударение върху компютрите.
Роден съм Кантън, Охайо, и съм завършил гимназия Линкълн. Още от тийнейджър се занимавам с компютри. Това бе мое хоби и страст, а и моят начин да научавам нови неща. Като повечето деца и аз обичах компютърните игри. Когато родителите ми ми подариха компютър за награда за отличния успех през втори курс, аз изучих DOS, Windows, и WordPerfect в рамките на 6 месеца. След това продължих да се уча на програмиране.
До момента, в който завърших гимназия, вече знаех, че искам да уча програмиране. Оттам нататък всичко си дойде на мястото. Животът ми се въртеше около компютрите. Първата година в Syracuse аз реших, че искам да работя за голям производител на софтуер. Ето защо изкарах работен стаж миналото лято в FastTrack Software.
Сега искам да работя за някой от големите играчи на пазара, за да бъда начело на новите тенденции и технологии. Когато моят колега-съквартирант ми спомена, че е започнал работа във Вашия отдел, аз не го оставих на мира докато не ме свърза с Вас, което и ме доведе днес тук. Готов съм да отговоря на всякакви въпроси, които може да имате относно моето образование и опит.

Този отговор поставя добър тон за началото на интервюто. Интервюираният успява да каже много за 60 секунди, като остава съсредоточен. За съжаление някои кандидати започват погрешно, излишно говорейки надълго и нашироко за детството си, семейство, хобита, пътувания и интереси.

Къде се виждате след 5 години?
Този отворен въпрос е един от най-трудните и стресиращи въпроси, с които търсещите работа се сблъскват. Работодателите задават този въпрос, тъй като търсят хора, които знаят какво искат и които са съсредоточени върху конкретни професионални цели. Ако нямате цели, ще ви е трудно да отговорите на този въпрос. На интервюто трябва да отидете с ясна визия за това какво искате да правите днес, утре и след 5 години. Бъдете последователни относно целите, уменията и постиженията, които предавате на интервюиращия. Отговорът ви трябва да е с фокус върху работодателя. Например,
След пет години се надявам да работя на позиция с нарастващи отговорности, която да ми позволява да прилагам в действие заложбите си и да работя по разрешаването на важни проблеми в тясно сътрудничество с колегите си. Виждам се да предприемам нови вълнуващи предизвикателства в приятна за мен среда, като се надявам това да стане във Вашата компания.”
Не показвайте, че се надявате да започнете собствен бизнес, да сменяте работата си, или да се върнете да учите. Подобни отговори показват липса на дългосрочна заинтересованост, тъй като явно не планирате да се задържите дълго. Някои отговарят откровено, че не са мислили истински по въпроса, от което интервюиращият си вади заключението, че кандидадът няма визия и цели.

Опишете някоя голяма цел, която сте си поставил/а наскоро.
Най-добре е да дадете пример за цел, която сте си поставили и вече сте постигнали. В най-добрия случай това би било професионална цел; като например подобрени умения за организация на времето, постигнати нови нива на изпълнение, или ново придобито умение. Пример от лично естество също би могъл да е удачен, ако по някакъв начин подсилва вашия комплекс от постижения. Например, ако сте много инициативни и бързо заемате лидерски позиции, може да използвате личен пример от скорошната ви обществена работа: организирали сте благотворителен маратон, с който сте събрали достатъчно средства за закупуването на нови компютри за местната библиотека.
Говорете за резултатите от постигането на целта ви. Това показва, че си поставяте реалистични цели и се концентрирате върху резултатите.

Източник: http://www.gowrikumar.com/interview/index.html

Categories: Uncategorized

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =