Уеб браузърът Google Chrome притежава куп разширения, полезни за преводачи. Просто отивате до Уеб магазин на Chrome, намирате тези, които ви харесват, натискате ‘добавяне’ и готово.
За повечето хора това е най-бързия, най-удобен и най-надежден браузър в момента – характеристики, които са от особено значение, ако си изкарвате хляба пред компютъра.

А ето и някои от разширенията, които могат да бъдат доста полезни за всеки преводач:

1. SplitScreen – това удобно разширение позволява да гледате две уеб страници една до друга в един и същ браузър, което може да е доста полезно при търсене на термини, сравняване на текстове и изобщо търсене в интернет.

2. StayFocusd – ако и вие като мен автоматично се отправяте към Facebook или Twitter всеки път, като си отворите браузъра, този инструмент ви позволява да ограничите времето, което прекарвате през работния ден в сайтове, които ви губят времето. Например, настройвате си времето за подобни сайтове на 30 мин. След като това определено за деня време изтече, ще получите предупреждение с рязкото „ Не трябва ли да работиш?”, и съответният сайт ще бъде блокиран.

3. Clearly – това е едно чудесно средство за четене на блогове и статии, тъй като изчиства целия ненужен боклук, присъстващ по сайтовете и извежда статията в една обикновена страница – правейки текста доста по-прегледен и лесен за четене.

4. Bit.ly – едно наистина лесно средство за съкращаване на URL адреси, находящо се точно до адресната ви лента, което също така ще ви информира когато някой от линковете, които сте споделили, започне да набира популярност.

5. TooManyTabsАнкета на ProZ.com показва, че повечето преводачи работят с голям брой отворени прозорци на браузъра си. Аз понякога имам над 30 отворени, когато се опитвам да издиря някой особено коварен термин, като в същото време Gmail и всички останали по-важни за мен страници ме чакат някъде отзад. Това разширение показва всички прозорци съвсем ясно, позволява ви да запазите някои за по-късно и дори да възстановите наскоро затворени прозорци, в случай, че без да искате затворите някой важен такъв.

6. Boomerang for GMail – Позволява ви да планирате имейли, да си слагате напомнящи бележки за последващ контакт, а освен това и ви подсеща, ако никой не отговори на имейла ви: благодат при изпращане и проследяване на фактури.

Източници:
http://www.legally-speaking-translations.com/chrome-extensions-for-translators/
https://chrome.google.com/webstore/category/extensions

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 13 =