Днес отбелязваме Деня на народните будители – един от най-българските празници. На този ден честваме паметта и делото на Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братята Кирил и Методий, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов и много други български просветители, книжовници, борци за национално освобождение и свети будители на националния дух.

Денят на народните будители се чества всяка година на 1 ноември – денят на светеца Иван Рилски, и е официален празник в България.
Празникът е отбелязан за първи път през 1909г. в Пловдив, а през 1922г. става и официален. От 1945г. празникът е отменен, а неговото честване се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато 1 ноември е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Честит празник на всички учители, съхранили любовта и всеотдайността си към тази благородна професия, и които дори в днешните трудни времена неуморно продължават да се стремят към съвършенство и да дават всичко от себе си за просветата на нашите деца.

Екипът на Преводи Карел честити празника на всички българи, както и на всички, които се чувстват народни будители!

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − 1 =