Времето, когато единственият начин да намерим някоя непозната дума бе да прелистим дебелите томове речници, e вече в миналото. Разбира се, класическите речници си остават и винаги ще бъдат изключително ценни, но наличието и на онлайн речници днес несъмнено е голямо улеснение за преводача.

Безспорно в наши дни интернет пространството изобилства от всякакви английско-български еднопосочни и двупосочни онлайн речници. Кои от тях обаче са най-добри? Ето някои от тях:

 

 

SA dictionary

Един от най-популярните и добри речници за превод на думи от английски на български и обратно.

Google Преводач

Речник, който няма нужда от представяне – едва ли има някой от нас, който да не се е възползвал от огромната база думи на този многоезичен двупосочен речник.

Kakvo.org

Още един много добър и изчерпателен английско-български двупосочен речник.

Специализирани речници:

Политехнически речник

Това е еднопосочен английско-български речник за технически термини.

Юридически речник

Много богат и полезен английско-български юридически речник, който можете да си изтеглите съвсем безплатно.

Кулинарен речник

Може би най-подробният към момента английско-български кулинарен терминологичен речник.

Медицински речник на Arsmedica

Еднопосочният българо-английски речник за медицински термин на българския медицински портал Arsmedica.bg е особено полезен, тъй като наред с превода на английски, речникът съдържа и значението на съответния медицински термин на български, както и названието му на латински.

Медицински речник на Slovored

Двупосочен английско-български речник, който може да ползвате при нужда от помощ при превод на медицинска терминогия.

Освен гореспоменатия медицински речник, в Slovored.com ще намерите още и Политехнически речник, съдържащ термини от математиката, физиката, електрониката, геодезията и от останалите сфери на науката , както и от много промишлени отрасли.

KudoZ

Двупосочен английско-български речник на авторитетния преводачески портал Proz.com. Препоръчвам този изключително добър речник, създаден и обогатяван непрекъснато само от преводачи. Съдържа голямо разнообразие от специфични термини от най-различни области, а освен това е и многоезичен.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =